top of page

ΣΠΙΤΙΚΆ ΓΙΑΤΡΟΣΌΦΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΈΣ ΠΑΘΉΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΩΝ ΖΏΩΝ


Τα κατοικίδια ζώα που αποτελούν αγαπημένα μέλη των οικογενειών μας, αντιμετωπίζουν συχνά κοινά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Αν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να ανακουφίσουν αυτές τις κοινές παθήσεις του κατοικίδιου ζώου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε αυτές τις πρακτικές λύσεις για να βοηθήσουμε τους τριχωτούς φίλους σας να νιώσουν καλύτερα.


Διαταραχές στο στομάχι

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να παρουσιάσουν στομαχικές ενοχλήσεις. Εάν το κατοικίδιό σας φαίνεται να αισθάνεται άβολα, εξετάστε διάφορες μεθόδους για να ανακουφίσετε τη δυσφορία του. Αρχικά, θα μπορούσατε να προτιμήσετε μια περίοδο νηστείας, επιτρέποντας στο πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας να ξεκουραστεί για 12-24 ώρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να του εξασφαλίσετε πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Μετά την περίοδο νηστείας, ξεκινήστε μια ήπια δίαιτα με βραστό ρύζι και απλό κοτόπουλο για να καταπραΰνετε το στομάχι τους. Για πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μια μικρή ποσότητα κονσερβοποιημένης κολοκύθας μπορεί να είναι ευεργετική, συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού για τα μικρά κατοικίδια και μια κουταλιά της σούπας για τα μεγαλύτερα. Φαγούρα στο δέρμα

Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να αποτελέσει πηγή δυσφορίας για τα κατοικίδια ζώα, προκαλώντας δυσφορία και ανησυχία. Για να ανακουφιστείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες σπιτικές θεραπείες. Μια από τις πιο απλές επιλογές είναι το μπάνιο με βρώμη, όπου δημιουργείτε μια καταπραϋντική πάστα βρώμης αναμειγνύοντας βρώμη με νερό, την εφαρμόζετε στο τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας και την ξεπλένετε μετά από λίγα λεπτά. Μια άλλη θεραπεία περιλαμβάνει το απαλό μασάζ μιας μικρής ποσότητας ελαίου καρύδας σε σημεία με φαγούρα, καθώς το έλαιο καρύδας διαθέτει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, ένα αραιωμένο σπρέι μηλόξυδου μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό και να χρησιμεύσει ως φυσικό απωθητικό παρασίτων.


Λοιμώξεις του αυτιού

Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι συχνές στους σκύλους και μπορεί να αποτελέσουν πηγή πόνου και δυσφορίας για το κατοικίδιό σας. Εάν ο τριχωτός σας φίλος αντιμετωπίζει μόλυνση στο αυτί, μπορείτε να μελετήσετε μερικές σπιτικές θεραπείες για ανακούφιση. Μια επιλογή είναι να δημιουργήσετε ένα σπιτικό καθαριστικό για τα αυτιά αναμειγνύοντας ίσα μέρη λευκού ξιδιού και οινόπνευμα. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να καθαρίσετε απαλά τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας, προσέχοντας να μην το εισάγετε πολύ βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο. Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ζεστού, υγρού πανιού στο αυτί του κατοικίδιου ζώου σας για λίγα λεπτά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ψύλλοι και τσιμπούρια

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μπορεί να είναι όχι μόνο ενοχλητικά αλλά και δυνητικοί φορείς ασθενειών. Για να κρατήσετε αυτά τα παράσιτα μακριά, εξετάστε διάφορα προληπτικά μέτρα. Η τακτική χρήση μιας χτένας για ψύλλους με λεπτά δόντια για την απομάκρυνση των ενήλικων ψύλλων από το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Μια άλλη επιλογή είναι η δημιουργία ενός σπιτικού ψεκασμού για ψύλλους αναμειγνύοντας νερό με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων όπως λεβάντα, σιτρονέλα ή έλαιο νέμης. Ψεκάστε απαλά το κατοικίδιο ζώο σας πριν από υπαίθριες δραστηριότητες, προσέχοντας να αποφύγετε τα μάτια και το στόμα του. Σε περιπτώσεις προσβολής από τσιμπούρια, είναι ζωτικής σημασίας να τα απομακρύνετε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκια με λεπτή μύτη, πιάνοντας το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα και αφαιρώντας το αργά και σταθερά. Φροντίστε να πετάξετε το τσιμπούρι σωστά.


Κακή αναπνοή

Η στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τα κατοικίδια ζώα για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Στις θεραπείες που μπορείτε να εξετάσετε περιλαμβάνεται η παροχή στο κατοικίδιό σας οδοντικών μασελιών ή παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της στοματικής υγείας. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε μια βασική οδοντόκρεμα αναμειγνύοντας μαγειρική σόδα με νερό. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας με μια μαλακή βούρτσα σχεδιασμένη για κατοικίδια ζώα, για να βοηθήσετε στη διατήρηση της στοματικής τους υγείας και να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.


Αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύτιμες για την εξασφάλιση άνεσης και φροντίδας στα κατοικίδιά σας όταν αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα ότι η επαγγελματική κτηνιατρική φροντίδα είναι αναντικατάστατη όταν χρειάζεται. Οι τακτικές εξετάσεις και η καθοδήγηση από ειδικούς είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας των κατοικίδιων ζώων σας.

10 views0 comments

Comments


bottom of page